Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 18:28 - Най-разпространените медицински митове
Автор: getstronger Категория: Хоби   
Прочетен: 1306 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 11.07.2011 00:14


Най-разпространените медицински митове #1 Живеем в свят, който постоянно се променя и преоткрива от науката. Гордеем се, че израстваме в едно ново, информационно обезпечено общество и узнаваме за всяка новина, дори от другия край на света максимално бързо! Интересно е обаче, че дори в свят ,който е заобиколен от интернет, телевизия и радио, съвременният човек все още е подвластен на определени масови заблуди и митове относно света около него. Медицината и здравето не правят изключение. Целта на тази класация е да ви представи най-разпространените заблуди относно вашето здраве, и да ви помогне по-добре да отграничите реалността от художествената измислица.

 

 Някой от представените митове водят началото си от Холивуд, други са продукт на „народната дума”, а трети имат по-любопитни корени. И макар че не са класирани с конкретни номера, за да не се омаловажават, те са подредени започвайки от по-безобидните и „невредящи” до такива,които биха могли да имат сериозни последици за здравето на човекa, или възприятието му за медицината като цяло.

 

 

Мит: Космите и ноктите на човек продължават да растат след смъртта му!

 

Обяснение:Разтежа на косми и нокти, макар сигурно изглеждащ тривиален донякъде за повечето хора, всъщност е под комплексна хормонална регулация, която приключва при смърт. Това, което кара космите и ноктите да придобиват вид сякаш все още растат, всъщност е дехидратацията на организма, поради която кожата се свива и съответно след време нейните придатъци изглеждат пораснали.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мит: Човек използва до 10% от мозъка си!

 

Обяснение: За автори на този мит се набеждават хора като Албърт Айнщайн, Пиер Флоренс и други известни личности. По все още неизяснени причини той е приет, и се разпространява и до днес от т.нар. популярни медии(Холивуд, телевизията и т.н.) . Някой от привържениците на този мит, дори са на мнение че отключването на останалите 90% може да ни даде свръхчовешки способности. Благодарение на съвременната наука и прилагането на модерни методи(PET-скенер)е установено, че  действителността е напълно противоположна. Практически не съществува част от човешкия мозък, която напълно да не се употребява. Независимо дали става дума за зрение, слух, координация на движенията, или математически сметки, всяка част от мозъкaизпълнява определена функция, макар и не винаги под нашия волеви контрол(свиване на зениците при светлина например).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мит: „Изпукването” на пръсти води до артрит в напреднала възраст!

 

Обяснение:Ставните кухини на пръстите са изпълнени със „смазочна” материя, наречена синовиална течност, чрез която се намалява триенето между костите при движение на пръстите.В състава на тази материя има разтворени газове. При характерното движение с което се „изпукват” пръстите,костите се раздалечават една от друга, налягането в синовиалната течност намалява и тези газове образуват малко мехурче. Именно на спукването му се дължи характерния звук. Артрит може да са развие поради редица причини (ревматизъм, образуване на кристали при болни от подагра), но не и при упоменатото „упражнение”.  Най-лошото което може да се случи на човек пристрастен към изпукването на пръстите е отслабване на ставите с времето.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мит:Обилният прием на моркови може да премахне нуждата от очила!

 

Обяснение: Произходът на този мит е доста любопитен и води началото си от Втората Световна Война.По това време британските разузнавателни служби,разпространявали фалшивата информация, че поради прием на диета,богата на моркови техните пилоти били много ефективни в битките срещу нацистни самолети над Ламанша. В действителност те просто се опитвали да прикрият употребата на революционния тогава радар.

Истината е, че морковите наистина са полезни за зрението, но не по начина,по който ни се иска. Те са богати на витамин А( продукт от който се изгражда веществото ретинол, отговорно за възприемането на светлина и цветно виждане.) Ето защо, евентуалният прием на моркови повишава чувствителността на окото към светлината и намалява времето за което се адаптираме на тъмно . Късогледството и далекогледството обаче са заболявания свързани с неправилна форма на лещата на окото, която просто не може да се повлияе от горепосочените вещества. Прекаляването с приема на витамин А от друга страна може да има опасни последици за здравето на човек (увреждания на черния дроб, временна загуба на координация на движението и други), така че и тук важи с пълна сила правилото – „всяко нещо с мярка”.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Мит: Спанакът ни прави по-силни!

 

Обяснение:Историята на този мит също е доста интересна. Когато през 1870г. , ученият д-р Е фон Улф изследва съдържанието на желязо в спанака, той прави правописна грешка и по-този начин „изфабрикува” сензационно откритие – в половин консерва се съдържат 34мг желязо(истината е 3.4мг, или малко повече от броколите).След няколко десетилетия се ражда и анимирания герой Попай, и митът придобива нови измерения.

Желязото е изключително важен микроелемент, който взема участие в транспорта на кислород в организма, и други важни процеси. И наистина, то се съдържа и в спанака, но първо: там не е във форма лесно усвоима за организма(желязото в месото се усвоява значително по-лесно) и значителна част от микроелемента реално въобще не се абсорбира в храносмилателния тракт на човек. И второ: спанакът далеч не е най-богатият на желязо зеленчук, по-богати са сладките картофи, тиквата, захарнотов цвекло, а най-богати са определени видове морски водорасли.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мит: Шоколадът и пържените храни причиняват акне!

 

Обяснение: Спекулира се, че митът е възникнал в средата на миналия век при така нареченото “baby-boom” поколение, което имало значително по-голям достъп до сладки шоколадови изделия от родителите си, и в същото време по-сериозни проблеми с акнето.

Дразнещите пъпчици, с които се характеризира заболяването са в резултат на запушването на определени жлези, имащи за цел да овлажняват кожата. Когато това стане, в тях се натрупва повишено количество лубрикант(наречен себум),кожата в засегнатата зона се зачервява и се повдига. За това повишено образуване на себум, се винят определени нарушения в хормоналния баланс(ето защо болестта се проявява предимно в юношеска възраст), но определено не и шоколадовите блокчета и лучени кръгчета!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Мит:Ако глътнете дъвката си на организма му отнема 7 години да я разгради!

 

Обяснение: Нерядко някои родители строго предупреждават децата си, че ако евентуално глътнат дъвката си тя ще остане в храносмилателния им тракт с години. Други по-опитни в изкуството да травмират детската психика дори описват разнообразни гротескни сцени как любимото лакомство може да полепне по червата на малчуганите и да ги запуши. Тъжното е, че и не малко възрастни вярват в тази измислица…

Основното вещество, от което е изградена една стандарта дъвка, за разлика от подсладителите и оцветителите, наистина не се разгражда в стомашно-чревният ни тракт. Но това съвсем не значи че то остава там с години. Напротив, организмът го отстранява чрез дефекация до максимум 3 дни. Подобен е случаят с някои неразградими растителни фибри, които дори подобряват чревната дейност!

http://getstronger.biz/



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - backlink service
15.08.2011 00:48
I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really nice
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getstronger
Категория: Спорт
Прочетен: 115731
Постинги: 24
Коментари: 79
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031